Právě se nacházíte v: Úvod Články Trápí vás vbočený palec?

Články | Trápí vás vbočený palec?

autor: Malkol | Publikováno 05.10.2023 | v rubrice: Zdraví

Vbočený palec (Hallux Valgus)

Vbočený palec, známý také jako hallux valgus, je běžným problémem ovlivňujícím mnoho lidí po celém světě. Tento stav způsobuje, že palec nohy směřuje směrem ven od ostatních prstů, což může vést k bolesti, obtížím při chůzi a estetickým problémům. V tomto článku si podrobněji přiblížíme příčiny, symptomy a možnosti řešení vbočeného palce.

Existuje několik faktorů, které mohou přispět k vývoji vbočeného palce:

  • hallux valgus může být zděděn z rodiny. Pokud má někdo ve vaší rodině historii tohoto problému, může se zvýšit i vaše riziko.
  • Nošení těsných, úzkých nebo vysokých podpatků může deformovat prsty a způsobit, že se palec postupně začne vyklánět do strany.
  • S věkem se pravděpodobnost vývoje halux valgus zvyšuje. Slabší svaly a vazy mohou způsobit, že prsty nohou se začnou vyklánět.
  • Některé onemocnění, jako je revmatoidní artritida, mohou ovlivnit klouby a šlachy v nohách a přispět k vzniku hallux val

Vbočený palec může způsobit následující symptomy:

  • Bolest: Často se objevuje bolest v oblasti palce, zejména při chůzi nebo dlouhodobém stání.
  • Zduření a zarudnutí: Postižená oblast může být zduřelá a začervenalá kvůli zánětu.
  • Omezená pohyblivost: Vbočený palec může omezit schopnost pohybu prstů, což může ztížit nošení určitých typů obuvi.

Vbočený palec - Zdravotní potřeby Malkol.cz

Pokud trpíte vbočeným palcem, existuje několik možností řešení:

Změna obuvi: Nošení pohodlné obuvi s dostatečným prostorem pro prsty může pomoci zmírnit tlak na palec. V dnešní době existuje obuv, která je přizpůsobena problému vbočeného palce.

Podpůrné vložky: Speciální vložky navržené pro nohy mohou poskytnout podporu nožní klenby a rozložit tlak rovnoměrněji po celé noze. To může pomoci zmírnit stres na kloubech a šlachách v oblasti palce, čímž může být zpomalena nebo zastavena deformace.

Korektory prstů: Existují různé typy korektorů, které se umisťují mezi palcem a druhým prstem a snaží se udržet palec v co nejblíže normální poloze. Tyto korektory mohou být nošeny během dne i noci a mohou pomoci předejít dalšímu zhoršení deformace.

Separátory prstů: Separátory jsou měkké polštářky nebo vložky, které se umisťují mezi palce a další prsty. To může pomoci oddělit palce a zmírnit tlak na deformovaný palec.

Noční podpěry: Noční podpěry jsou zařízení, která se nosí během spánku a mají za cíl udržet palec v co nejlepší poloze během noci. To může pomoci předejít dalšímu progresu deformace

Polštářky a ochranné obvazy: Speciální polštářky a obvazy mohou být umístěny kolem deformovaného palce, aby se snížil tlak na kloub a šlachu, což může snížit bolest a zánět.

Fyzioterapeutické cvičení může posílit svaly a zlepšit pohyblivost nohy. Mohou se používat cviky v kombinaci s masážními míčky, masážními válečky apod

Prevence: Aby bylo možné předcházet vbočenému palci, je důležité dbát na několik opatření:

  • Nošení vhodné obuvi: Vyhněte se těsným a úzkým botám a dávejte přednost obuvi s dostatečným prostorem pro prsty. Cvičení zaměřená na posílení svalů nohou může pomoci udržet správnou polohu prstů. Fyzioterapeutické cvičení může posílit svaly a zlepšit pohyblivost nohy. Mohou se používat cviky v kombinaci s masážními míčky, masážními válečky apod 
  • U žen je halux valgus častější než u mužů. To může souviset s častějším nošením nevhodné obuvi s vysokými podpatky a úzkým nožním profilem.
  • Pravidelná péče: Udržujte nohy v dobré kondici pravidelným stříháním nehtů a péčí o pokožku.

Je však důležité si uvědomit, že vložky a korektory mohou být účinné především v raných stádiích halux valgus, kdy je deformace teprve začínající.

Petra Kráčmarová DiS.



zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.