Právě se nacházíte v: Úvod Články Proč zdravotní obuv?

Články | Proč zdravotní obuv?

autor: Malkol | Publikováno v rubrice: Zdraví

zdravotní obuv - dívka si prohlíží chodidloZdravotní obuv, zdravá obuv, ortopedická obuv – víceméně synonyma, jejichž použití neupravuje žádná norma. Marketingový tah, nebo opodstatněné přívlastky? Pro koho je zdravotní obuv určena?

Stěžujete si na bolesti páteře, zad, bolesti kloubů, únavu nohou?

Řekl Vám někdo, že máte podélně plochou nebo příčně plochou nohu, vbočený palec, vybočený malík, jiné deformity nebo se Vám tvoří otlaky na chodidlech?

Chcete aby se chodidla Vašich dětí správně vyvíjela a klenba formovala?

Otázka výběru vhodné obuvi se týká i Vás, tak jako každého. Problémům je lépe předcházet. Definovat zdravotní obuv není složité a i my se snažíme o takový výčet.

Víme ale, že praxe je složitější. Obuv je snad pro každého vyjádřením životního stylu, osobního vkusu, někdy i odrazem vnímání světa. Módní a líbivá obuv bude vždy důležitým kritériem, pro výběr obuvi. Ženy budou vždy vyhledávat vysoké podpatky a muži je pak za to budou v celém komplexu oceňovat. Jde ale o nalezení kompromisu. Jiná obuv je pro řízení auta, jiná obuv do kanceláře, jiná obuv pro sport a do přírody. A večer, do společnosti a tedy na omezenou dobu, třeba i taková společenská obuv, kterou odborníci na zdravé obouvání zavrhují. Nenosíme ji pořád a doma by pak na naše nohy mělo čekat opravdu zdravé obutí. Zažitá představa, že zdravotní obuv rovná se "korkové dřeváky" dnes již neplatí. I zdravotní obuv může být módní, moderní a krásná. To bylo cílem při volbě sortimentu do našich zdravotních prodejen a do našeho e-shopu.

Následující kritéria, která by měla naplňovat zdravotní obuv, vnímejte jako doporučení. Zcela nekompromisní byste ale měli být při výběru obuvi pracovní, tedy té, ve které trávíte nejvíce času, a obuvi pro děti. Zde začněte s tím, že u obuvi zcela zavrhnete obvyklé "dědění" po větším sourozenci.

Zdravá bota by měla respektovat a kopírovat tvar nohy, měla by odpovídat do délky i do šířky, čím více se špička obuvi svým tvarem blíží ostré špičce, nebo hranám, tím více se vzdalujeme ideálu zdravé obuvi. Vnitřní stélka pro zdravé obouvání je tvarovaná, podpírající nožní klenbu a současně dostatečně prodyšná.

Podpatek přiměřené výšky – řádově milimetry u nejmenších dětí, u dospělých mužů se uvádí nejčastěji do 25 mm, u žen více. Vedoucím kritériem je požadavek, aby spolu se zadní části boty měla noha zachováno přirozené postavení a zejména při pohledu zezadu aby bylo patrné kolmé postavení paty, bez vybočení.

Podrážka u zdravé obuvi je pružná, schopná účinně tlumit nárazy přenášející se na klouby a páteř při chůzi. Poskytuje dobrou oporu a zejména v oblasti prstních kloubů je dostatečně ohebná.

Další vlastnosti jako prodyšnost, hygienická nezávadnost použitých materiálů a hmotnost představu zdravé boty dotvářejí.

U dětí do 3 let nám pomáhá platnost Zákona o ochraně veřejného zdraví a vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 84/2001, která ale sleduje jen hygienickou nezávadnost materiálů, ze kterých je obuv vyrobena. Ve všech ostatních případech je ale výběr jen na nás.



zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.