Právě se nacházíte v: Úvod Články Křečové žíly a účinnost kompresních punčoch

Články | Křečové žíly a účinnost kompresních punčoch

autor: Malkol | Publikováno 29.10.2023 | v rubrice: Zdraví

Křečové žíly jsou běžným zdravotním problémem postihujícím mnoho lidí po celém světě. Jedná se o stav, při kterém se žíly, obvykle na dolních končetinách, rozšíří, prodlouží a zvlní, často vytvářejíc charakteristický zvlněný vzor. Tato podmínka může způsobovat nepříjemné symptomy a komplikace, ale jednou z účinných metod prevence a léčby jsou kompresní punčochy.
 

Co jsou křečové žíly a jak vznikají?

Křečové žíly jsou důsledkem oslabení žilních stěn a neúčinnosti chlopní uvnitř žil. Normálně tyto chlopně pomáhají krevnímu oběhu proti gravitaci – otevírají se, když krev teče směrem nahoru, a zavírají se, aby zabránily návratu krve zpět dolů. Křečové žíly vznikají, když tyto chlopně selžou, a krev se hromadí v žílách. To vede k jejich rozšíření a vzniku charakteristických projevů.

Kompresní punčochy jako součást léčby a prevence

Kompresní punčochy jsou elastické punčochy navržené tak, aby poskytovaly kontrolovaný tlak na nohy. Tento tlak pomáhá podpořit krevní oběh, zlepšit návratnost krve zpět k srdci a minimalizovat otoky a nepohodlí spojené s křečovými žilami. Existuje několik typů kompresních punčoch, které se liší podle stupně tlaku, který poskytují na různých částech nohy.

Kompresní punčochy mají několik významných výhod

Zlepšení oběhu: Kompresní punčochy II.kompresní třídy. Kompresní tlak, který poskytují, pomáhá vypudit krev směrem k srdci a zabraňuje hromadění krve v žilách. To zase pomáhá minimalizovat otoky a nepříjemné symptomy.

Prevence komplikací: Křečové žíly mohou vést k riziku trombózy (tvorba krevní sraženiny) a dalších komplikací. Kompresní punčochy I.kompresní třídy mohou snížit toto riziko tím, že udržují pravidelný tok krve.
 
Nositelná terapie: Kompresní punčochy podpůrné jsou relativně snadno dostupné a nosit je lze bez ohledu na denní rutinu. Jsou dostupné v různých stylech a délkách, což umožňuje pacientům vybrat si tu, která jim nejlépe vyhovuje.

Kdo by měl nosit kompresní punčochy:

Kompresní punčochy jsou lékařskou pomůckou, která je často doporučována pro lidi s různými zdravotními problémy. Někteří jedinci mohou mít větší prospěch z nošení kompresních punčoch než jiní. Následující skupiny lidí by měly zvážit nošení kompresních punčoch.
 
Osoby s křečovými žilami: Kompresní punčochy jsou často doporučovány pro lidi trpící křečovými žilami, protože pomáhají zlepšit krevní oběh, snižují otoky a minimalizují nepříjemné symptomy spojené s touto podmínkou.
 
Osoby s otoky nohou: Lidé trpící otoky nohou, což může být způsobeno například problémy s lymfatickým systémem, mohou mít prospěch z nošení kompresních punčoch. Tyto punčochy pomáhají omezit otoky tím, že zlepšují návratnost tekutin zpět do cév.
 
Osoby s rizikem trombózy: Osoby s vyšším rizikem vzniku krevních sraženin (trombóz) mají také důvod zvážit nošení kompresních punčoch. Tento tlak na nohách může pomoci zabránit zpomalení průtoku krve a tím snižuje riziko tvorby sraženin.
 
Těhotné ženy: Během těhotenství může docházet k zatížení nohou a ke zhoršení křečových žil kvůli hormonálním změnám a zvýšenému tlaku na nohy. Kompresní punčochy mohou těhotným ženám pomoci udržovat lepší průtok krve a minimalizovat nepohodlí.
 
Osoby s prací vyžadující dlouhodobé stání nebo sedění: Lidé, kteří pracují v odvětvích, kde jsou vystaveni dlouhodobému stání nebo sedění, jsou náchylnější k problémům s cirkulací. Nošení kompresních punčoch může pomoci udržet krevní oběh a minimalizovat otoky.
 
Osoby po operacích: Pacienti, kteří prošli chirurgickým zákrokem, zejména pokud jsou dlouhodobě imobilizováni, mají riziko vzniku sraženin. Kompresní punčochy mohou pomoci minimalizovat toto riziko.
 
Křečové žíly jsou častým zdravotním problémem, který může způsobit nepříjemné symptomy a komplikace. Kompresní punčochy představují účinný způsob, jak zlepšit krevní oběh, minimalizovat nepříjemnosti a snížit riziko komplikací. Pokud trpíte křečovými žilami nebo máte rizikové faktory, měli byste se poradit se svým lékařem ohledně možnosti použití kompresních punčoch jako součásti léčby a prevence.
 
Petra Kráčmarová DiS.


zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.