Právě se nacházíte v: Úvod Články Klíšťata útočí dříve a silněji – vybavte se na boj proti nim s Antisept Juwim gelem proti infekci a testem Veroval® na Borélie

Články | Klíšťata útočí dříve a silněji – vybavte se na boj proti nim s Antisept Juwim gelem proti infekci a testem Veroval® na Borélie

autor: Malkol | Publikováno v rubrice: Zdraví

Invazi klíšťat od nížin až do oblastí hor zaznamenáváme každý rok dříve než ten předchozí. Na vině jsou teplé zimy a brzký nástup jarních teplot. Z vycházky do přírody s dětmi nebo venčení domácích  mazlíčků se tak často vracíme s nechtěným suvenýrem. Pokud už najdeme na sobě nebo dětech přisáté klíště, je třeba postupovat opatrně a k bezpečnému odstranění cizopasníka mít náležité vybavení.

Klíšťata nepadají ze stromů, jak nás strašily babičky, čekají na svou kořist přichycena v trávě ve výšce 20 cm až 150 cm, častou jsou i v parcích a městských travnatých plochách. Na "hlavičce" má klíště bodavý orgán - hypostoma, kterým se pevně přichytí na kůži a začne do čerstvé rány vylučovat sliny. Ty mohou obsahovat původce nebezpečné nákazy, proto délka přisátí klíštěte úměrně zvyšuje pravděpodobnost přenosu nebezpečné infekce. Na svém hostiteli klíště vyhledává k přisátí teplá místa s měkkou kůží, nejčastěji krk, břicho, ale i nohy, ruce a hlavu.

Kousnutí klíštětem zarudnutí - Veroval® Borélie z klíštěte - domácí test

Jak bezpečně odstranit klíště?

K odstranění klíštěte je ideální praktický a účinný Antisept Juwim-Gel set, který obsahuje vše potřebné. Dezinfekční roztok Antisept brání přenosu infekce a vyniká vysokou schopností průniku do tkání parazita. Toho hubí a účinně ničí i infekci, kterou přenáší - a to přímo v jeho těle.

Sada dále obsahuje hojivý  Juwim gel, který účinně regeneruje poškozenou pokožku a díky měsíčku lékařskému (Calendula) zklidňuje a tiší svědění. Samozřejmostí je i pinzeta, vatičky a návod k použití, vše zabalené v praktickém malém pouzdře, které se vejde do každého batůžku. Pokud tedy přisátí klíštěte zjistíte už v terénu, můžete okamžitě zasáhnout. Sadu je samozřejmě možné použít také na domácí mazlíčky, tedy psi a kočky.

Antisept Juwim-Gel set na ochranu proti klíšťatům

Nejčastější infekce přenášené klíšťaty

Klíště je nejvýznamnějším přenašečem neuroinfekcí ve střední Evropě. Mezi velmi závažná onemocnění, která klíště přenáší, patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Klíšťová encefalitida je jedno z nejnebezpečnějších a dlouhodobých virových onemocnění mozku a mozkových blan. Zákeřnost encefalitidy spočívá především v tom, že v prvním stádiu je zaměnitelná za běžné chřipkové onemocnění. Při neléčení může dojít k napadení nervového systému, vznikají neurologické meningitidy, neuritidy, artritidy. Nejlepší obranou je prevence, tedy očkování, radu získáte u svého praktického lékaře.

Lymská borelióza je další typické onemocnění přenosné ze zvířat na člověka především prostřednictvím klíšťat. Projevuje se nepříliš specifickými příznaky jako je horečka, bolest hlavy, bolesti svalů, kloubů, únava a celková vyčerpanost organismu – podobně jako u chřipky. Prvním příznakem onemocnění bývá šířící se červená skvrna s blednoucím středem, která se objevuje v místě kousnutí. Tato skvrna se však neobjeví pokaždé a borelióza pak může být diagnostikována až v pozdějších, hůře léčitelných stádiích, kdy dochází k závažnějším projevům: chronickým zánětům kůže, kloubů a šlach, infekci nervového a kardiovaskulárního systému.  Klasické laboratorní testy na zjištění přítomnosti borélie v krvi jsou bohužel nepřesné a boreliózu v rozvinutém stavu paradoxně už nedokáží zachytit.

Domácí test Veroval® na Borélie z klíštěte

Řešením může být testování přímo klíštěte. Pomocí domácího testu Veroval snadno zjistíte, zda se v daném klíštěti vyskytují bakterie borélie a zda tedy můžete být nakaženi. Test se provádí přímo z rozdrceného klíštěte a výsledek je k dispozici do deseti minut.
 

Domácí test Veroval® - Borélie z klíštěte



zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.