Právě se nacházíte v: Úvod Články Jaro 2020 v době koronavirové

Články | Jaro 2020 v době koronavirové

autor: | Publikováno 09.05.2020 | v rubrice: Zdraví

Takové jaro si asi nikdo nepředstavoval. Bude suché, slunečné, deštivé, teplé? Ale na to koronavirové nepomyslel nikdo z nás. Proč také? Evropa byla ukolébaná pod dojmem sterilního prostředí, ve kterém jsou přenosné nemoci téměř vymýcené. Líbáme se na potkání, přezouvat se na prahu vlastního bydlení začíná být po vzoru jiných zemí nemoderní i v Čechách. A najednou se ze dne na den naše zvyky musí změnit. Ale vše zlé je pro něco dobré. Třeba si při této příležitosti lidstvo připomene, že vedle těch novodobých a moderních témat existují stále ještě jiné, zcela reálné problémy a hrozby, staré jak lidstvo samo.

O současném protivníku - koronaviru, se toho stále moc neví. Podle všeho je velmi infekční, jeho vlastnosti se mohou měnit. Dostatečně ověřený a široce dostupný lék nemáme. Léčba je jen symptomatická. A neplatí zcela ani to, že mladým, nebo tzv. bezrizikovým pacientům se komplikovaný průběh vyhýbá. Člověk nemusí být specialista, aby si uvědomil, že před takovým onemocněním je třeba vždy mít respekt a pokoru. Jaký může mít epidemie koronaviru scénář vidíme ostatně v okolních zemích. A to i v zemích, o kterých se v souvislosti s ekonomickými nebo sociálními problémy nehovoří.

Jaro 2020 v době koronavirové - Malkol CZO - Koronavir Covid-19 Coronavirus - virus

Před několika týdny si většina lidí pokládala otázky jako: když onemocním, bude mi mít kdo obstarat základní potřeby? Bude dostatek potravin? Kde si opatřím to či ono, když většina obchodů je zavřená? A v neposlední řadě - dostanu včas své léky nebo zdravotní potřeby, bez kterých se těžko obejdu? Je dobře, že se takové obavy nenaplnily.

V Malkolu si uvědomujeme naši zodpovědnost. Vždyť každé balení stomických sáčků, podložek, močových katetrů, močových sáčků a všech dalších výrobků Coloplastu vždy nejprve projde našimi centrálními sklady. Teprve pak putují k našim zákazníkům přes naše kamenné zdravotnické obchody, zásilkovou službou, nebo prostřednictvím některého z našich odběratelů. Za tento proces neseme svůj díl odpovědnosti. V zimě během kalamity, v létě o dovolených, o svátcích. Stejně tak v době nouzového stavu, karantény i pandemie. A tak jsme během letošního jara museli vedle běžných provozních úkolů spojených s logistikou uvažovat i o dalších, méně obvyklých eventualitách. Co když problémy postihnou výrobní závody? Co když někdo ve skladu, v prodejně, v administrativě onemocní a ostatní uváznou v karanténě? Zavřít podnik jako automobilku, to přece nemůžeme. Vyloučit všechna možná rizika nelze, musíme je ale kontrolovat a minimalizovat je.

A tak jsme navýšili naší obvyklou několikaměsíční zásobu tak, jak to jen dodavatelské kapacity Coloplastu dovolily. Pro současnou situaci se hodilo, že máme dvě samostatně fungující distribuční střediska (Bušovice a Brno). Kdo mohl, zůstal doma a pracoval na dálku. Kde home-office nebyl možný, tam se spolupracovníci rozdělili do skupin, které se střídaly tak, aby se vzájemně nepotkávaly. Nebylo to možné všude, ale každé opatření se počítá. Respirátory, roušky, dezinfekce na ruce vlastní výroby, plošná dezinfekce. Dodávky klientům probíhaly a probíhají plynule, prodejny byly a jsou otevřeny stále, i v době nouzového stavu.

Zareagovali i naši zákazníci. Využívají ve větší míře zásilkovou službu. Je přece jen lepší vyhnout se cestování po městě i uzavřenému prostoru lékárny. Stačí poslat poukaz do Bušovic a počkat si na pomůcky doma. To je také jeden z kroků, který pomůže snížit osobní riziko.

Jaro 2020 v době koronavirové - Malkol CZO - Koronavir Covid-19 Coronavirus - lékaři

Věříme, že se časem vše vrátí do původní podoby. Znovu budeme moci naplno si užívat společenského života. Není to přece první plošná epidemie v naší nedávné historii, jen se už pozapomnělo na ty předchozí. S poznáním přijde účinná obrana, lék a vakcinace, možná se virus vyčerpá. Je to jen otázkou času. Věříme v moderní výzkum a pokrok v lékařství. Zatím nám ale nezbývá, než se přizpůsobit a v daných podmínkách se naučit žít. Žádné opatření ztěžující rozšíření a přenos nákazy není zbytečné. A osobní zdraví není ekonomickou ani politickou veličinou.

Malkol CZO, spol. s r.o., MUDr. Karel Chudík



zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.