Právě se nacházíte v: Úvod Články CRP test pro domácí použití

Články | CRP test pro domácí použití

autor: Malkol | Publikováno v rubrice: Zdraví

CRP test pro domácí použití

Již téměř 100 let se při léčbě bakteriálních onemocnění používají antibiotika. V poslední době se však stále častěji mluví o tom, že v mnoha případech užívají lidé antibiotika zbytečně i při virových infekcích, při nichž tato léčba nemá význam. Naopak – nesprávné a přílišné užívání antibiotik může způsobit, že se bakterie stanou rezistentní a pokud se v budoucnu objeví bakteriální infekce, nebudou proti ní účinná. Navíc antibiotika likvidují i bakterie tělu přirozené a prospěšné.

Jak tedy rozeznat, kdy antibiotika ano či ne? K rozhodnutí je třeba rozlišit bakteriální infekci od virové a k tomu slouží CRP test. Ten stanovuje hladinu C-reaktivního proteinu v krvi.

C-reaktivní protein (CRP) je bílkovina krevního séra, která je součástí reakce akutní fáze imunitního obranného systému, a tedy vysoce citlivý parametr indikující záněty v těle. Běžná koncentrace v séru zdravého člověka je nízká (0-7mg/l), při bakteriální infekci se výrazně zvýší a to již za 6-12 hodin od začátku zánětu, ale zůstává poměrně nízká u onemocnění virového. Hladina CRP v organismu je tedy relativně snadno a rychle zjistitelným signálem, zda v těle probíhá infekce a jestli ji způsobují bakterie nebo viry.

CRP se zjišťuje z krevních náběrů. Dříve bylo možné určit CRP jen v laboratoři, ale poslední dobou se v ordinacích praktických lékařů začínají objevovat přístroje, které umožňují zjistit CRP na místě hned po odběru vzorku krve. To významně zrychluje diagnostický proces.

Výsledek je hotový za několik minut. Je-li CRP vyšší než 40 mg/l, je vysoká pravděpodobnost bakteriální infekce a je to uspokojivým důvodem k nasazení antibiotik.Opakovaným měřením CRP můžeme hodnotit jejich účinek. Čím lépe budou antibiotika bakteriální infekci zvládat, tím více a rychleji CRP poklesne. Pokud CRP neklesá a klinický stav pacienta se nelepší, můžeme zvážit výměnu antibiotik.

CRP test byl donedávna k dispozici pouze lékařům, ale nyní je možné si zakoupit CRP test pro domácí použití. CRP test vám pomůže zjistit, zda je tělo opravdu ohroženo bakteriální infekcí. Návštěvu lékaře lze doporučit při vzestupu hodnot nad 10 mg/ml dle výsledku testu. Test je také možné používat v průběhu léčby antibiotiky a sledovat, zda dochází k poklesu C-reaktivního proteinu v séru, a zda je léčba účinná či nikoliv.

Petr Loukotová



zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.