Právě se nacházíte v: Úvod Články Sezóna klíšťat - Domácí test Veroval® na Borélie z klíštěte a ANTISEPT JUWIM GEL set proti infekci

Články | Sezóna klíšťat - Domácí test Veroval® na Borélie z klíštěte a ANTISEPT JUWIM GEL set proti infekci

autor: Malkol | Publikováno v rubrice: Zdraví

Klíšťata - ANTISEPT JUWIM GEL set k odstranění klíšťatS příchodem jara začala sezóna klíšťat, nejaktivnější obvykle bývají v květnu a červnu. Přirozeným prostředím pro klíště jsou travnaté luční a lesní porosty, potkat ho však můžeme i v zahradách a parcích. Je tedy třeba počítat s možností přisátí klíštěte při našich procházkách přírodou.

V článku vám přinášíme několik tipů, jak se před klíšťaty chránit, jak testovat, zda se v daném klíštěti vyskytují bakterie borélie a jak zabránit přenosu infekce a urychlit hojení kůže.

 

 

Nebezpečí je v trávě

Klíšťata nepadají ze stromů, nýbrž čekají na svou kořist přichyceny ve trávě ve výšce od 20 cm až do asi 1,5 m. Na "hlavičce" mají bodavý orgán - hypostoma, kterým se pevně přichytí na kůži. Klíště do rány vylučuje sliny obsahující protisrážlivé látky i látky působící místní znecitlivění. Sliny mohou obsahovat původce nákazy, proto délka přisátí klíštěte úměrně zvyšuje pravděpodobnost přenosu nákazy. Na svém hostiteli klíště vyhledává k přisátí teplá místa s měkkou kůží, nejčastěji krk, břicho, ale i nohy, ruce a hlavu.

Klíště - lymská borelióza a klíšťová encefalitida

Lymská borelióza a klíšťová encefalitida

Klíště je nejvýznamnějším přenašečem neuroinfekcí ve střední Evropě. Mezi možné onemocnění, která klíště přenáší, patří lymská borelióza a klíšťová encefalitida.

Klíšťová encefalitida je infekční onemocnění virového původu, postihující mozek a mozkové blány. Onemocnění je zdlouhavé, může trvat několik týdnů až let. Zákeřnost encefalitidy spočívá především v tom, že v prvním stádiu je zaměnitelná za běžné chřipkové onemocnění. Při neléčené infekci může dojít k napadení nervového systému, vznikají neurologické meningitidy, neuritidy, artritidy. Nejlepší obranou je prevence, tedy očkování. K dispozici jsou hned dva typy vakcín. S výběrem vám jistě poradí každý praktický lékař.

 

Lymská borelióza je další typické onemocnění přenosné ze zvířat na člověka především prostřednictvím klíšťat. Projevuje se nepříliš specifickými příznaky jako je horečka, bolest hlavy, bolesti svalů, kloubů, únava a celková vyčerpanost organismu. Prvním příznakem onemocnění bývá šířící se červená skvrna s blednoucím středem, která se objevuje v místě kousnutí. Tato skvrna se však neobjeví pokaždé a borelióza pak může být diagnostikována až v pozdějších hůře léčitelných stádiích, kdy dochází k závažnějším projevům: chronickým zánětům kůže, zánětům kloubů a šlach, infekci nervového a kardiovaskulárního systému.  Klasické laboratorní testy na zjištění přítomnosti borélie v krvi jsou bohužel nepřesné a boreliózu v rozvinutém stavu paradoxně nedokážou zachytit.

Jak se chránit proti nemocem přenosným klíšťaty? Nejdůležitější je prevence a v případě přisátí klíštěte doporučujeme ANTISEPT JUWIM GEL set

  • Při procházkách přírodou bychom vždy měli:
  • Být vhodně oblečeni - vysoká obuv,  oděv s dlouhými rukávy a dlouhými nohavicemi zastrčenými do ponožek.
  • Používat repelentní prostředky proti klíšťatům
  • Po návratu domů se převléknout, oděv vytřepat a prohlédnout celý tělesný povrch
  • Přisáté klíště odstranit co nejdříve. Rychlé a správné odstranění klíštěte je velmi důležité pro snížení rizika přenosu infekce, je-li klíště infikované.
  • K odstranění klíštěte je vhodný  ANTISEPT JUWIM GEL set, který brání přenosu infekce zároveň urychluje hojení kůže. Velkou výhodou této sady oproti jiným antiseptickým přípravkům je vysoká schopnost průniku do tkání parazita, které nejenom hubí, ale ničí i infekci, kterou tito parazité přenášejí a to přímo v jejich těle.

Antisept Juwim-Gel set na ochranu proti klíšťatům



zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.