Právě se nacházíte v: Úvod Články Punčochy na křečové žíly (varixy) pomohou v počátečních stádiích onemocnění

Články | Punčochy na křečové žíly (varixy) pomohou v počátečních stádiích onemocnění

autor: Malkol | Publikováno v rubrice: Zdraví

Křečové žíly (též varixy) - modravé, rozšířené žíly vystouplé nad povrch kůže, převážně v oblasti dolních končetin jsou nejčastějším žilním onemocněním, které řadíme k civilizačním chorobám.

Jsou důsledkem vzpřímené polohy člověka, kdy krev v těle musí proudit k srdci i přes odpor gravitace. Tomu napomáhají svaly, které fungují jako žilní pumpa. Při přirozeném pohybu se svaly stahují a stlačují žíly. Zdravé žíly jsou vybaveny specifickými mechanismy zabraňujícími zpětnému toku krve. Jsou vysoce elastické a doplněné systémem chlopní, které nutí krev proudit jedním směrem. Když dojde ke ztrátě pružnosti žil nebo k poškození chlopní, krev najednou proudí oběma směry, dochází k nesprávnému okysličování a uvnitř žil se hromadí zplodiny a tkáňové tekutiny. Nastává městnání krve, zvyšuje se žilní tlak, žíly se rozšiřují, vytvářejí záhyby, vystupují nad povrch kůže – a křečové žíly jsou tady.  

Křečové žíly - Varixy - foto z článku Punčochy na křečové žíly (kompresivní punčochy)Varixy se zpočátku mohou jevit spíše jako estetická vada, nicméně jimi krev protéká obtížněji, hromadí se v nich a to může vést ke vzniku chronické žilní nedostatečnosti. Ta se nejprve projevuje pouze subjektivně nepříjemnými pocity, jako jsou bolesti dolních končetin, syndrom těžkých nohou, pocity mravenčení, svědění či křeče. Postupně se objevují také otoky dolních končetin a dochází k ukládání tmavého pigmentu. Životaschopnost tkání dolních končetin se zhoršuje, stejně tak i jejich schopnost hojení. Dojde-li k poranění takové končetiny, rána se nemusí zahojit a vzniká z ní bércový vřed. Zvyšuje se i riziko zánětu žil nebo krevní sraženiny.

Tyto komplikace jsou hlavním důvodem, proč není dobré podceňovat včasnou léčbu křečových žil a neotálet z návštěvou odborného lékaře. Léčba křečových žil závisí na stupni jejich postižení. 

V počátečních stádiích onemocnění je vhodná léčba založená na režimových opatřeních: omezení delšího stání, je doporučena pohybová aktivita. Nezbytnou součástí léčby je stažení dolních končetin kompresivními punčochami, které zajistí snížení tlaku v žilách. Kompresí končetin dojde ke zmenšení průměru velkých povrchových žil, tím k urychlení odtoku krve z končetin a celkově k lepší cirkulaci krve. Kompresivní léčba zabraňuje vzniku otoků, snižuje bolestivost a má příznivý účinek i jako prevence vzniku dalších komplikací křečových žil. Aby punčochy splňovaly svoji funkci, je důležitý výběr správné kompresivní třídy a velikosti punčoch. Musí být pevné a vyvíjet tlak na celou dolní končetinu. Zdravotní pojišťovny na kompresivní punčochy přispívají, lékař vám může předepsat poukaz na kompresivní punčochy dvakrát do roka. Nejasnosti kolem poukazu na komresivní punčochy vám můžeme pomoci po vyplnění tohoto formuláře.

Varixy bez léčby nezmizí, v těžších případech je nutné jejich chirurgické odstranění. Výběr správné metody je vždy na lékaři, závisí především na stupni postižení. Moderní postupy používají k léčbě křečových žil miniinvazivní metody: laserem či radiofrekvenční energií. Menší křečové žilky a metličky je možné léčit i tzv. sklerotizací, kdy je do postižené žíly vstříknuta látka, která žílu nenávratně naruší a tělo ji samo odbourá. Po výkonu jsou na končetiny navlečeny kompresivní punčochy.

Věnujme křečovým žilám pozornost včas, protože čím dříve začneme s jejich léčbou, tím úspěšnější bude. A naopak jejich zanedbání může způsobit řadu komplikací (např. trombóza a následná embolie), které nás v konečném důsledku mohou ohrozit i na životě.

Křečové žíly - varixy - Rizikové faktory - INFOGRAFIKA (článek Malkol.cz)



zpět na seznam článků

 

tiráž

(c)2013 -2023 Malkol-delta s.r.o.
Tvorba webu - DOLPHIN

(x)HTML 1.0 Strict!

 

kontakty

Prodejna zdravotních potřeb Petržílkova - Praha
Petržílkova 2706/30
155 00 Praha 13
e-mail: zppraha@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Komenského - Olomouc
Komenského 20, 779 00 Olomouc
e-mail: olomouc@malkol.cz

Prodejna zdravotních potřeb Cejl - Brno
Cejl 82/58, 602 00 Brno
e-mail: zpbrno@malkol.cz

 

Centrála BUŠOVICE
Bušovice 4, 338 24 Břasy 1
e-mail: eshop@malkol.cz

Podrobnější kontaktní údaje najdete na stránkách Prodejny
a Kontakty.